خشم مقدس...

نوشته شده توسط راوی در 1395/03/23

 

این لباس پرهیزگاران چیست؟


در دعای شریف مکارم الاخلاق یک فقره‌ای هست:

«اللّهم صلّ علی محمّد و اله و حلّنی بحلیة الصّالحین و البسنی زینة المتّقین»؛ از خدای متعال درخواست میکند که پروردگارا! مرا با زیور صالحان زیور بده و با لباس پرهیزگاران ملبس کن.

خوب، این لباس پرهیزگاران چیست؟

آن وقت این شرح جالب است:

«فی بسط العدل»؛ لباس پرهیزگاران در گستردن عدالت،

«و کظم الغیظ»؛ در فرو بردن خشم،

«و اطفاء النّائرة»؛ در فرو نشاندن آتش؛ آتشهائی که بین افراد جامعه برمی‌افروزند. اینها تقواست.

«و ضمّ اهل الفرقة»؛ افرادی که از شمایند، اما جدا شدند، سعی کنید اینها را گرد بیاورید. این جزو موارد تقواست، که در دعای شریف مکارم‌الاخلاق - دعای بیستم صحیفه‌ی مبارکه‌ی سجادیه - به آن اشاره شده است. این دعا، بسیار دعای مهمی است.

«و اصلاح ذات البین»؛ به جای آتش‌افروزی، خبرچینی، این را به جان آن انداختن، آن را در پوستین این انداختن، اصلاح ذات‌البین کنند؛ بین برادران مؤمن، برادران مسلمان، ایجاد ائتلاف کنند؛ اینها تقواست.

«و کظم الغیظ»؛ فرو بردن خشم در مقابل دوستان. بحث اینجا دوستان است.

البته در مقابل دشمنان باید غیظ داشت؛ «و یذهب غیظ قلوبهم».

در مقابل آن دشمنی که با هویت شما، با موجودیت شما مخالف است، آنجا خشم میشود خشم مقدس؛ آن اشکالی ندارد. نه، در جمع مؤمنین، در بین افرادی که مأمور به رفتار مسلمانی با آنها هستیم، خشم و حالت عصبانیت نباید باشد. خشم به انسان ضرر میزند.

تصمیم‌گیری با خشم، مضر است. حرف زدن با خشم، مضر است. کار کردن با خشم، مضر است، غالباً دچار غلط و اشتباه است؛ این چیزی است که ماها متأسفانه خیلی ابتلاء پیدا میکنیم. جلوگیری از این خشم، خشمی که موجب انحراف میشود، موجب خطای در فکر و عمل میشود، یکی از موارد تقواست؛ «و کظم الغیظ».

۱۳۸۹/۰۵/۲۷بیانات مقام معظم رهبری